vineri, 23 august 2013

Obiceiuri proaste

Cu toții avem obiceiuri proaste, unii sunt conștienți de ele alții nu, unii cel puțin se străduie să le înlăture alții le folosesc ca pe activități normale din viața personală. Cu toate că aceste obiceiuri proaste există la orice om unele din ele sunt suportabile altele nu numai că sunt insuportabile dar sunt și ilogice sau mai simplu spus sunt „prostești”, deoarece sunt preluate inconștient de la altcineva. Unii specialiști afirmă că oamenii ar trebui să se împace cu obiceiurile lor proaste pe care le au pentru a se accepta pe sine mai ușor, alții afirmă că pentru a scăpa de obiceiurile proaste e nevoie să le înlocuiești cu altele.

Atunci cum rămâne cu ideea „ fiecare om tinde spre ideal„ dacă suntem îndemnați să ne acceptăm cu defecte care ar putea fi înlăturate? (concretizez: înălțimea, greutatea, malformațiile etc. nu sunt defecte deoarece nu există un cod de reguli unde se spune cum trebuie să fie un om de la până la), sau de ce ar trebuie să înlocuim unele obiceiuri proaste cu alte obiceiuri proaste?, din acestea reiese că oamenii sunt slabi și nu-și pot controla propriile activități.
Vorbeam mai sus despre faptul că aceste obiceiuri proaste sunt preluate, deci dacă acestea sunt preluate atunci pot fi și înlăturate. Nu ne naștem cu obiceiuri proaste, nu ne naștem deja cu cunoștințe ci învățăm treptat, cunoaștem treptat. Lucrurile pe care le învățăm treptat greșit le putem înlătura treptat cu succes.Voi enumera în continuare câteva obiceiuri care pot fi înlăturate cu eficiență: scuipatul în locurile publice (mai des întâlnit la bărbați), mâncatul în fața computerului, rosul unghiilor, de a te scula dimineața și a nu-ți face patul, cuvintele scame (ex. ei da, vorbesc serios, nu mai spune, doamne ferește, caneșna, cel mai). 
De fapt am dorit să vorbesc despre un obicei prost de tot care face parte din cele colective, care există la fiecare persoană și de care noi nu ne dăm seama. Este vorba despre cuvintele parazite „ cel mai/ cea mai” de ex. cel mai frumos bărbat/femeie din lume - nu poți să spui cel mai deoarece nu ai studiat toți oamenii din lume și ai ajuns la unul, nu poți să spui „ asta e cea mai interesantă carte”- pentru că nu ai citit toate cărțile din lume și te-ai oprit la una, nu poți să spui „asta e cea mai gustoasă mâncare”- deoarece nu ai avut posibilitatea să mănânci toate felurile de mâncare din lume, ș.m.d. Totuși dacă dorești să întrebuințezi acest cuvânt poți spune în felul următor „asta e cea mai interesantă carte din cele pe care le-am citit” sau asta  e cea mai/cel mai din cele pe care le cunosc eu. 
Ar fi de dorit ca oamenii să nu-și limiteze vocabularul fiindcă el este foarte bogat în cuvinte. De ce să nu spui „această idee este destul de interesantă, această mâncare este foarte gustoasă” etc. 
A vorbi corect și a te strădui să faci lucrurile corect nu este o rușine pentru om sau o povară ci dimpotrivă lucruri care ar trebui făcute cu plăcere și din propria inițiativă. 
De ce să accepți prostiile pe care le faci când poți tinde spre ceva mai bun? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu