vineri, 18 aprilie 2014

Hai să fim mai buni!

Citisem recent un citat care suna așa „Tot ceea ce depășește obișnuitul stârnește nu numai rivalitate, ci și invidie”. Și pentru că acest „fenomen”  să-i spunem așa este unul de bază în societatea noastră, ma atins profund. 


În general societatea noastră este bazată pe materialism ceea ce se poate asocia de cele mai multe ori cu „invidie”. Și acest sentiment nesănătos apare atunci când oamenii se asociază cu altcineva, în schimb aceștia nu-și măsoare mai întâi de toate propriile capacități. Unii specialiști consideră că invidia te poate ajuta la noi realizări, noi performanțe, probabil asta nu se referă la moldoveni, pentru că aici invidia provoacă ură, neânțelegeri și de cele mai dese ori la crearea de noi și noi dușmani. De fapt invidia se consideă a fi o emoție mascată și și cu toate acestea ea este atât de vizibilă. Uneori însă-și limbajul gesturilor trădează acest sentiment neplăcut. 
Menționam mai sus despre invidia din materialism, faptul că cineva are mai mult decât mine, cineva a ajuns mai departe decât mine, cineva are o casă mai mare, cineva este mai înstărit ș.m.d., deci „mai” acesta este la noi foarte des folosit pentru că suntem o societate săracă. Această sărăcie nu le permite multor oameni să-și analizeze propriile capacități/puteri, căci dacă fiecare din noi s-ar analiza singur pe sine nu ar observa că vecinul este „mai”! Și dacă oamenii nu s-ar compara atât de mult cu alte persoane viața ar fi mult mai simplă. Din punct de vedere psihologic unica persoană cu care te poți compara este însă-și propria persoană, de aceea ar fi bine să ne gândim cu toții la acest moment important.
De fapt ar fi trebuit să încep cu asta, că există mai multe tipuri de invidie:
Invidia admirativă- „foarte bine, a ajuns până unde a ajuns pentru că a muncit mult, pentru că a depus mult efort” voi lucra și eu și voi ajunge la fel.
Invidia ostilă- „nu-l suport pentru că, e un prost de unde a obținut atâtea, nu merită să fie acolo unde e, de ce el ....iar eu nu”...
Invidia depresivă- „toți proștii au succes, niciodată nu o să am parte de așa ceva”...
Interesant, cărui tip de invidie îi aparții Tu?

P.S. Hai să fim mai buni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu