„Trebuie”- nu știu cum în alte țări însă la noi acest cuvânt este unul dintre cele mai răspândite pe care oamenii îl folosesc, indiferent dacă acesta provoacă o plăcere/ satisfacție sau nu. Dacă merg în ospeție trebuie neapărat să le duc ceva, dacă merg la nuntă trebuie să cumpăr cadou și să pun bani (dacă nu am bani refuz), dacă e o zi de naștere trebuie să fac un dar, dacă e 8 martie/ 14 februarie, trebuie săi dăruiesc ceva , trebuie să fac asta sau asta, trebuie să merg acolo sau dincolo, trebuie să-mi fac datoria, și tot așa.
Și omul nu ia în considerație, are bani sau nu, poate să meargă sau nu, știa să facă ceva sau nu, el doar știe că trebuie și atât. Dacă nu faci ceea ce într-un fel trebuie atunci fie ești ignorat sau neacceptat de societate, fie tu însuți te simți incomod și încerci să fugi de ochii celorlalte persoane. Și când vorbești trebuie parcă ai avea o obligațiune, ești nevoit să faci ceva indiferent de propria dorință sau capacitatea de a face acel lucru. Nu există așa ceva ca trebuie există doar plăcere, necesitate sau obligațiune. Fac un anumit lucru din plăcere, merg la serviciu din necesitatea banilor, respecți regulile impuse de stat (indiferent îți sunt pe plac sau nu) fiindcă ești obligat să faci acest lucru. Aici nu există trebuie, nu pictezi fiindcă trebuie- ci o faci din plăcere, nu mergi la serviciu fiindcă trebuie, poți să stai și acasă doar nu ești impus să lucrezi, o faci doar pentru că ai nevoie de bani pentru a te întreține ș.m.d. Ar fi de dorit ca oamenii să lucreze asupra acestui cuvânt trebuie care sună într-un fel ca o obligațiune înlocuind-ul cu alte cuvinte care ar suna mult mai plăcut și mai util oamenilor. De ex. „ar fi nevoie să”, „ar fi de dorit”, „simt necesitatea de”, „este necesar să”, „se cere să/ neapărat”, și alte înlocuiri posibile. Însă-și cuvântul „trebuie„ ar fi nevoie să fie folosit cu anumite excepții de ex. „nu poți sări de la 1 an la 10 ani, trebuie ( ești nevoit) mai întâi să treci prin anul 2...3...4... până la 10”, de fapt în acest context el sună altfel nu atât de apăsător.
Deoarece, noi ca persoane suntem create în așa mod încât devenim „robi” a ceva, indiferent de statutul pe care îl purtăm sau poziția pe care o ocupăm cuvântul „trebuie” are o influență destul de mare asupra formării personalității noastre.
Voi însăși aveți posibilitatea de a alege, „lungiți lista de „lucruri” asupra cărora vă supuneți sau încercați să o scurtați?”....
Ați observat oare că în acest articol cuvântul trebuie este folosit exact de 20 ori?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu