sâmbătă, 16 februarie 2013

„Tupismul” unui individ

Dex-ul spune că cuvântul „indecent” înseamnă, impudic, nerușinat, necuviință, eu aș mai adăuga și denigrator sau tâmpit alte sinonime potrivite. 
Slujitorii bisericii se bat cu mături 

Cam așa aș numi eu persoana care a scris următorul articol ( pe care o să-l  atașez mai jos, voi atașa și autorul), o persoană indecentă. Conform analizei făcute de el  persoanele care aderă la o sectă sunt bolnave mintale, persoane cu tulburări psihice, persoane relativ normale sau „ciudați” îi mai numește acesta. E de menționat că acest „individ” ( așa o să-l numesc pe autorul articolului) ne spune că doar persoanele care aderă la o sectă sunt așa, deci conform „tupismului” său persoanele creștine sunt persoane „normale”. Citez mai jos o parte din articolul individului:
Cine aderă la aceste secte şi de ce?
Contrar părerii generale că membrii acestor secte sunt “ciudaţi”, cercetările şi dovezile arată că majoritatea sunt persoane relativ normale, deşi o treime se pare că au avut parte de uşoare tulburări psihice înainte de convertire. Trebuie menţionat, de asemenea, că un studiu recent efectuat de Institutul de Sănătate Mintală din SUA arată că aproximativ 20% din populaţia generală are suferă de cel puţin o tulburare psihică.
Membrii includ tineri, bătrâni, bogaţi, săraci, educaţi şi needucaţi. Nu este uşor de identificat tipul de persoană care adera la o sectă. Oricum, experienţele clinice şi studiile efectuate arată că marea majoritate a celor care au aderat sufereau de un stres semnificativ (deseori legat de crizele normale ale adolescenţei şi ale primei tinereţi, cum ar fi idile eşuate, eşecuri la şcoală sau confuzii profesionale) înainte de venirea în aceste secte. Deoarece capacitatea lor de a face faţă problemelor vieţii era redusă, aceste persoane stresate erau mai deschise decât altele la ofertele de “căi către fericire”.
Alţi factori care pot indică o persoană influenţabila de către o sectă includ:
- dependenţa (dorinţa de a fi al cuiva; lipsă de încredere în sine)
- labilitate psihică (incapacitatea de a spune Nu sau de a manifesta scepticism sau îndoială)
- naivitate (capacitate redusă de a analiză critic afirmaţiile cuiva, ceea ce vede, aude sau gândeşte etc.)
- intoleranţă la ambiguitate (nevoie de răspunsuri absolute, nerăbdarea de a obţine răspunsuri)
- deziluzie culturală (înstrăinare, nemulţumire de condiţia socială)
- căutarea de sensuri spirituale.
- singurătate şi lipsa prietenilor; secta oferă peste noapte o viaţă socială.
- ignoranţa faţă de modurile în care un grup poate manipula individul.
Atunci când persoanele vulnerabile pentru unul din aceste motive întâlnesc un astfel de grup care practică tehnici de control al minţii, convertirea se poate produce relativ uşor, în funcţie de cât de bine se potrivesc doctrina grupului, mediul social şi practicile de control al minţii cu punctele sensibile ale individului. Persoanele labile, de exemplu, pot fi foarte susceptibile la activitatea de convingere a grupului, deoarece le este teamă să conteste orientarea dogmatică a sectei.
Convertirea la aceste secte nu reprezintă rezultatul unei alegeri, ci a unei căderi, alunecări sau atrageri. Punctele vulnerabile nu sunt de natură să “conducă” individul către un anume grup. Grupul se foloseşte de aceste puncte slabe şi îi amăgeşte pe indivizi pentru a-i convinge să se alăture şi să renunţe la modul lor de viaţă anterior. Manipularea de către grup pe baza punctelor slabe ale persoanei nu este de obicei un lucru raţional, gândit sau planificat, ci un mecanism tacit rezultat din mediul strict şi închis.
Bogdan Mateciuc, Trăsături principale ale sectelor religioase
Apostolat în Ţara Făgărașului nr. 52 – mai 2011”
Deci menționez că a mai tuflit în articol un studiu pe care la găsit naiba știe unde, dar acre totuși spune că  aproximativ 20% din populația suferă de o tulburare psihică, deci după el doar 20% din populație aparțin sectelor.
Ca să nu vă mai chinui mult o să atașez mai jos câteva persoane „normale” din categoria preoți, episcop (fără a lua în considerație populația simplă)..
Restul ține de voi... să analizați și să căutați singuri..dacă doar persoanele din secte sunt nenormale sau..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu