luni, 4 noiembrie 2013

Jane Eyre de Charlotte Bronte

„Săptămâni întregi” așa numesc eu săptămținile în care reușesc să-mi realizez planurile, iar, planul pe 2 săptămâini care au trecut a fost să citesc cele 2 volume de Charlotte Bronte „Jane Eyre”. Romanul ne redă viața unei coppile rămase orfane, care este nevoită să treacă prin diferite încercări. Autoarea romanului încearcă să ne prezinte „eroina” atât ca pe o fire blândă, harnică și sârguincioasă, cât și pe o fire capricioasă, îngânfată și veșnic nemulțumită. De fapt așa mio închipui și eu o fire țâfnoasă și veșnic nemulțumită de toate, ba chiar în unele momente am ajuns să urăsc acest personaj îngâmfat.

 
Povestea lui Jane începe în casa mătușii sale care o găzduiește doar pentru că pe patul de moarte a soțului ei îi promite să aibă grijă de ea, mătușa împreună cu cei trei copii ai ei o urăsc pe Jane și o torturează cum doresc, până în ziua când fata este trimisă la o școală severă de fete. Nici aici viața ei nu e mai bună pe lângă faptul că sufereă de frig și foame copii mai sunt nevoiți să suporte și niște reguli aspre. Pe lângă toate ce îndură această copilă comportamentul ei nu devine mai blând și supus însă devine revoltător și nemulțumit, chiar din primele zile încearcă să-și revolte o colegă (prietena sa care mai târziu moare din cauza unei holerei) împotriva educatorului care a mustra-o, spunând-ui că ea nu ar fi niciodată de acord cu o astfel de pedeapsă. După finisarea studiilor Jane mai rămâne 2 ani să predea ca profesoară, dar se pare că viața de aici nu este tocmai potrivită pentru ea și își caută de lucru ca guvernantă pentru copiii unei familii bogate. Este angajată în casa domnului Rochester unde urmează să o educe pe Edele. Viața lui Jane ia o ăntorsătură frumoasă, este binevoită și tratată cu grijă.În unoaște pe d-nul Rochester stăpânul ei, de care mai târziu se ăndrăgostește nebunește și care îi răspunde cu celeași afecțiuni. Ni sar părea că aici se sfârșește povestea frumoasă a acesteea, dar în momentul când acesta o cere în căsătorie află că soția lui mai este în viață și că locuiește la castel întro cameră ascunsă. Indiferent de rugămințile d-lui Rochester și de destăinuirile lui de dragoste, aceast fuge întro noapte de la el. După mai multe încercări de a cere ajutor la ușa unor locatari, lihnită de foame și de frig este primită în casa unei familii care o va primi și o va trata cu blîndețe. Chiar din primele zile aceasta rămâne îngânfată și nemulțumită pe servitoarea de aici din motiv că aceasta nu ia permis să intre în casă de la bun început. Iarăși observăm firea răutăcioasă și nemulșumită a lui Jane. Prinește o căsuță amenajată modest și o școală în care lucrează ca educatoare, află că a primit moștenire și că are o familie, chiar cea care a găzduit-o. Este cerută de vărul ei ca să-l însoțească în India ca soție de pastor făcând voia Domnului. Jane refuză și se întoarce înapoi la d-nul Rochester, precum că verișorul ei nu o iubește dar ea are nevoie de dragoste. Nemulțumirea ei este prezentă și aici.Și totuși autoarea încearcă să ni-o prezinte pe Jane până la sfârșit într-o altă lumină, de femeie, blândă, darnică, rădătoare și grijulie, care în pofida catastrofei care se întâmnplă cu d-nul Rochester (își pierde vederea ți o mână în urma unui incendiu puternic) aceasta devine soția lui și-l iubește cu tot sufletul și inima ei.

Cu toate că nu am descris toate evenimentele întâmplate mă opresc aici pentru a vă povesti despre impresiile mele.
Cu toate că nu am citit romanul la timpul potrivit, sau în adolescență când se cerea mult, la moment am rămas impresionată și mulțumită, e un roman ușor de citit cu multe evenimente interesante care te face să trăiești o „droaie” de emoții, te întoarce într-o epocă trecută una cu principii și reguli vechi, șterse din amintiri. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu