sâmbătă, 3 martie 2012

Cum să-ți programezi timpul

Câți dintre noi se scoală dimineața și își spune „Astăzi este o zi minunată, am să reușesc să fac multe lucruri”, nu cred că mulți. Mai degrabă ne trezim cu gândul că „azi am atâtea de făcut și nu am să reușesc nimic”. De ce? oare nu suntem noi oameni, ființe raționale?. Probabil că problema care persistă la toți este nu atât timpul cât programarea acestuia într-un mod cât mai convenabil.

 
De fapt, majoritatea oamenilor nu și-ar dori să întârzie și mai ales la o întâlnire importantă, dimineața la serviciu, la școală chiar și la întâlnirea cu persoana iubită. Uneori te gândești că ai atâta timp înainte și că vei reuși să faci totul însă când te trezești este deja târziu și realizezi că ai întârziat la o întâlnire importantă, iar seara vezi că ziua sa scurs iar tu nu ai făcut nimic important chiar și lucrurile necesare nu ai reușit să le realizezi. După o zi întreagă în care nu ai făcut aproape nimic constați că fizic ești epuizat, psihologic ești apăsat, ești obosit, inervat, supărat, strigi la toți cei din jurul tău, nu te aranjează nimic ș.m.d. Poate că acestea nu ar fi cele mai rele lucruri cu care te-ai confrunta dacă nu ai avea familie, soțul/soția cu care trebuie să discuți și copii cărora trebuie să le atragi o deosebită atenție.     Pentru a realiza toate lucrurile la timpul lor și pentru a le reuși pe toate omul trebuie mai întâi de toate să-și stabilească un program bine determinat după care trebuie să se conducă.
Cum poți să-ți stabilești un program? 
1.  Adună toate orele pe care le ai la dispoziție, nu uita să incluzi și somnul care este foarte necesar.
2. Scrie acțiunile cele mai importante pe care le ai de făcut azi.
3. Distribuie fiecărei acțiuni timpul necesar. 
4. Scrie fiecare acțiune pe care urmează să o realizezi cu culori diferite ( astfel îți va fi mai ușor să vezi ce ai    de făcut)
5. Atașează programul la un loc vizibil pentru tine. 
6. Nu uita să ai și un ceas la îndemână. 
7. Bifează fiecare lucru pe care l-ai realizat ca să-ți fie mai ușor să vezi ce urmează.
8. De fiecare dată când termini acțiunea în timpul distribuit, încurajează-te.
9. Încearcă să realizezi totul după program
10. Seara nu uita să-ți stabilești un nou program pe ziua viitoare, culcă-te liniștit/ă și așteaptă cu plăcere o nouă zi.
După un asemenea program nu pot să-ți garantez liniște, fericire și satisfacție totală însă cel puțin îți pot garanta un nivel mai scăzut al stresului, poate că și un pic de înțelegere cu familia și o zi mai frumoasă. Vă doresc să vă realizați acțiunile în timp și să vă faceți viața cât mai ușoară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu