sâmbătă, 24 septembrie 2011

Omul cu lupi


O altă istorie care este redată în cartea „ Nevroza la copil”, de Freud, este, „Omul cu lupi” este un tânăr de 23 de ani, rus de origine, care suferă de nevroză, Freud găsește sursa acestei boli în copilărie. Reconstituind din amintirile, fantasmele și povestirile tânărului, în cele din urmă se rezolvă ecuația complicată a îmbolnăvirii psihice a acestuia cu care se confruntă în prezent. Materialul oferit de pacient este folosit la maximum de Freud care își pune în practică teoriile sale.
Nu pot să spun mai multe despre acest caz, s-a tratat până la capăt, a scăpat de boala pe care o avea... Istoria dată s-a părut c-am încurcată, fiindcă merge vorba e o boală, apoi de alta, frica de lupi, de animale mici-mari, apoi problema cu abuzurile sexuale din partea surorii, după aia din partea servitoarei, dădacei, la urmă ajunge la problema cu defecațiile care s-au luat din cauza mamei care suferea de dizenterie. Multe idei, o trecere rapidă de la o ideie la alta și tot așa. Poate că cineva care a citit această carte și anume istoria dată, a înțeleso m-ai bine, pentru mine însă a fost c-am dificil de o înțeles. Nu pot să dau m-ai multe detalii despre cazul dat dar pot să spun că în ansamblu e o istorie destul de interesantă.

Pentru cei pasionați de psihanaliză, cele două cazuri sunt un izvor prețios pentru cunoașterea începuturilor terapiei psihanalitice a copiilor.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu