duminică, 25 septembrie 2011

Rolul părinților în educarea copiilor



Familia este un factor determinat care modelează principiile și realizarea copiilor. Familia este o puternică influență asupra a ceea ce am devenit, asupra modului în care ne vedem pe noi înșine, asupra a tot ce ne influențează pe noi. Părinții joacă cel m-ai important rol în formarea copiilor, creșterea și dezvoltarea lor ca personalități. Anume din familie copilul trebuie să învețe normele morale, etice, fiindcă familia este baza fundamentală a formării de sine.Educația trebuie să se manifeste în permanență ca o acțiune unitară, coerentă, iar implicarea educației rezidă în strânsă legătură dintre familie și mediul educațional. Acest lucru impune ca părinții să fie parteneri egali în educația copilului.
„Meseria” de părinte este foarte grea. În condițiile unei atmosfere familiale echilibrate și prielnice dezvoltării copilului, familia este în primul rând cadrul existenței biofizice ale acestei dezvoltări. Părinții sunt cei care stabilesc un anumit program zilnic necesar dezvoltării fizice sănătoase ca alimentarea, activitățile, jocurile, plimbările, pregătirea de lecții, ora de culcare și multe altele. Un bun ghid pentru copil în primul rând sunt părinții și anume comportamentul lor în familie, între ei și față de semenii lor. Comportamentul părinților față de copil reprezintă o fază principală în dezvoltarea normală a stadiilor de viață a copilului. Un mod de comunicare liber exprimat fără agresie, prioritate îi permite copilului să se simtă în primul rând liber în gândire și exprimare, în al doi-lea rând m-ai deschis spre o comunicarea cu ei și spre o gândire matură mai timpurie.
Un alt rol destul de important în educarea copiilor este atenția din partea părinților, ei trebuie să fie cât m-ai atenți la tot ce face copilul lor, spre ex.să fie prezenți la activitățile în acre participă copii lor, să fie interesați de hobiurile copiilor lor, să discute cu ei despre activitățile zilnice, să petreacă cât m-ai mult timp împreună cu familia lor cu copii. Să iasă m-ai des împreună la o plimbare, la o distracție. Participarea afectivă a părinților la necazurile copiilor, la evenimentele din viața acestora, le dau liniștea și siguranța. Nu frica, nu teama trebuie să-l determine pe copil la acțiune; e bine să li se explice natura greșelilor săvârșite, gravitatea acestora și nu să se apeleze la măsuri autoritare și drastece deoarece ele produc blocaje psihice și dezadaptare socială.
Un factor nu m-ai puțin important în educarea copiilor și care influențează chiar și asupra dezvoltării fizice a copilului sunt „mesele luate împreună cu familia”. Familiile care mănâncă împreună, la aceeaşi masă şi în acelaşi timp, de cel puţin patru ori pe săptămână au tendinţa de a consuma hrană mai sănătoasă. Concluzia aparţine unui studiu realizat de nutriţionişti şi psihologi de la Penn State’s College of Agricultural Sciences. Menţinerea relaţiilor şi a ritualurilor de familie este o parte importantă a unui comportament familial sănătos şi, în acelaşi timp, mesele luate împreună duc la consolidarea acestor relaţii.
Nu degeaba se spune că „ cei șapte ani de acasă” sunt cei mai importanți în dezvoltarea copilului, aceștia îi formează personaliatea și modul de comportare pe care îl au copiii în viitor.
Familia este grupul cel mai important din toate grupurile sociale deoarece ea influențează și modelează persoana umană.  Cercetările care vin din psihanaliză, psihologia socială și sociologie susțin că familia este: adevăratul laborator de formare a persoanei.
Căci ei vor fi în lume și în viață
Așa cum noi le-am spus și arătat,
Iar ei, la fel vor da povață
Și-un lung popor e-acum de noi format” (Traian Dorz)

Smântâna Marina 

11 comentarii:

  1. "să iasă m-ai des împreună" se scrie mai fara cratima , aveti mai multe greseli de ortografie

    RăspundețiȘtergere
  2. Păcat de esenţa acestei poatări datorită greşelilor de scriere...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Postari* .. ziceai de greseli

      Ștergere
    2. hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

      Ștergere
  3. Trebuie sa se gaseasca ''nod in papura''! Ce importanta au greselile de ortografie? Nu continutul va intereseaza?

    RăspundețiȘtergere
  4. jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

    RăspundețiȘtergere
  5. Inainte de a fi postat se mai verifica o data " GRESELILE DE RIGOARE" ca altfel toti vor rade, dar acest continut este bun

    RăspundețiȘtergere
  6. Pacat de articol. Esti mai mult decat agramata. Cum spunea cineva, nu poti sa postezi un articol sau orice alt tip de material scris fara a-l corecta (asta daca esti capabil, bineinteles). Invata sa scrii și apoi incarca alte texte.

    RăspundețiȘtergere