marți, 20 septembrie 2011

Primele impresii


Și din nou muzică....
Cu câteva săptămâni în urmă s-a început univerul, nu am reușit toți să savurăm din vara care a trecut, dar cu siguranță ne-am trezit toți în prag de lecții, cu o sumedenie de lucruri individuale, cercetări și o sumedenie de prostii pe care profii nici că le citesc. Dar dă, trebuie să le facem. Și dacă sincer vorbind nici nu ești motivat ca să le poți face și le realizezi a lehamite fiind-că ți-au tuflit tema în față iar tu fii bun și ad-o la sfârșit de an.
Dar nu aceasta e problema ce-a mai mare, ci faptul cum predau lectorii noști, tipic la toate obiectele. S-a început lecția, profesorul/ara ca de obicei cîteva minute întârzie fiind-că fie a mai pălăvrăgit la Decanat cu alți profesori despre studenți, fie că au m-ai discutat vecinii, rudele, colegii lor și alte persoane influente, El s-au Ea se îndreaptă alene spre auditoriul necesar unde v-a avea loc fie cursul fie seminarul. Dar, hai să vorbim despre curs, a intrat profesoara ( vo-i întrebuința acest termen mai des fiind-că nu avem profesori de genul masculin) cu o față înăcrită de parcă îi iești dator cu ceva îi cuprinde cu privirea pe toți să vadă cine nu s-a sculat să o salute (acest gest stupid îl cer aproape toți profesorii) ca apoi să-l terorizeze toată perechea, se îndreaptă spre ,,catedră,, așa o numesc ei, cîteva scânduri bătute în cuie de pe vremea bunicii mele, și î-și scot foile de xerox în față fie îngălbenite de ani de zile, fie scoase de dimineață la printer, și încep să dicteze, o dictare a lehamite, unii vorbesc prea încet alții vorbesc de parcă nu au frână, apoi se m-ai întrerup din citire făcând câte o observație, s-au dau câte o întrebare retorică ” Ce nu a-ți înțeles?,, de parcă ar fi ceva de înțeles,apoi urmează tema de pregătit pentru seminar și atâta tot, uite așa decurge un curs plictisitor. Dar nici seminarele nu sunt mai delicate, tot aceeași întârziere delicată, după care profesoara face apelul și începe să caute cu ochii prin clasă dacă cineva dorește să răspundă, și dacă nu e nimeni ne m-ai dojenește ca în clasele primare și începe să ne așeze în grupușoare pentru a lucra, s-au facem tabele sau realizăm tema prin diferite scheme lucrând cu cariocile, creionașele și foițele colorate ca la grădiniță. Până noi facem diferite tâmpenii nefolositoare profa stă în fața noastră ocupându-se și ea cu diferite tâmpenii care nu o interesează, răsfoiește caietele noastre s-au deschide registrul și se ”holbează,,  drept vorbind, la absențe, note, obiecte, de parcă asta e treaba ei. Ne m-ai întreabă ea ceea ce am făcut dacă reușește dacă nu rămâne pe lecția viitoare. Scurt, clar și cuprinzător asta e cam tot ce am făcut până acum și așa decurge c-am tot anul.
Nu a lăsat Universitatea nici anul acesta o amprentă bogată asupra noastră, și toți colegii mei î-mi spun că anul acesta e și mai rău de-cât anul precedent.
Dar asta e sistemul nostru de învățământ și mare învățați din ea oricum nu vom ieși...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu