luni, 13 februarie 2012

Valentine's Day

Din nou sărbători „prosteși” de la care tinerii așteaptă să primească cadouri. Valentin și Valentina cum o mai numesc alții sau Ziua îndrăgostiților, din toate sursele pe care le-am citit astăzi am aflat că, Valentine's Day nu are nici o legătură cu Valentin și Valentina, sau cel puțin cu Valentina pe care nu o cunoaște nimeni. Iată câteva legende pe care le-am găsit eu referitor la această zi:


Se spune că Valentin a fost un preot roman martirizat  in timpul persecuției lui Claudius în anii 269-270 d.c. Tânăr fiind, Valentin îi ajuta pe creștini în vremurile persecuției. El a fost prins și băgat în închisoare, unde a devenit un propovăduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. În timpul cât a stat în închisoare el trimitea mesaje de îmbărbătare prietenilor spunându-le “Amintiți-vă de Valentin” si “Vă iubesc”.
O altă variantă ne spune că Valentin a fost un preot care căsătorea cuplurile în secret, împotriva legii date de Împăratul Claudius care interzisese căsătoria. Și în această poveste el a fost dus la închisoare deoarece refuzase să treacă la credința în zeii păgâni. În închisoare, el se împrietenește cu fiica temnicerului pe care o convinge să creadă în Dumnezeu. În ziua execuției sale–14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semnează.
Ziua de 14 februarie a rămas o zi specială în care se sărbătorește Sf. Valentin. Aceasta se întampla cu o zi înainte de festivalul păgân în care se sărbătorea dragostea. In 496 Papa Gelasius schimbă Lupercalia de la 15 la 14 februarie in încercarea sa de a stopa această sărbătoare păgâna. Biserica întelege că nu este nimic rău în a sărbători dragostea, ci doar elementele păgâne care aduceau o insultă la adresa divinității. Lupercalia s-a sărbătorit in continuare, dar aceasta a rămas marcată ca ziua Sf.Valentin. Astfel, Valentin a început să fie cunoscut ca fiind protectorul îndrăgostiților.
Ei bine legendele sunt legende totuși sunt sigură că majoritatea celor care le sărbătoresc nu cunosc mai nimic despre această sărbătoare, ei se bucură știind că vor primi cadouri. Cel ma bizar lucru este atunci când vezi că fetele se dăruiesc unei alteia felicitări și cadouri și sunt atât de fericite. Vânzătorii de cadouri de pe la piață acum sunt atât de buuroși că pot să vândă și ei ceva și ridică prețurile la toate „chestiuțele” pentru că știu că se vor cumpăra. Da, din păcate asta este societatea „ca caprele care merg în urma păstorului”.
(Sursa de legende: desprecopii.com, wikipedia.org)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu