marți, 4 octombrie 2011

Depresia la adolescenți


Tristețea este un sentiment normal. Evenimente nefericite și stresante ca pierderea persoanelor dragi, destrămarea unei relații de dragoste, certurile în familie, căderea la examene produc tristețe pe o perioadă anumită de timp, depresia însă reprezintă o stare de tristețe care persistă un timp mai lung, peste două săptămâni. Asociată cu alte simptome depresia ajunge să se combine cu viața de zi cu zi, afectând gândirea, emoțiile, comportamentul. În ultimul timp rata depresiei a crescut dramatic în rândul tinerilor și chiar al copiilor. Astfel, se consideră, că în prezent, 5% dintre adolescenți și 2% dintre copii suferă de depresia, acestea fiind numai din cazurile diagnosticate, probabil că numărul lor este mult mai mare.

Prima cauză care ar determina depresia la adolescenți ar fi „lipsa de comunicare”, adolescenții se deosebesc de adulți prin faptul că ei trăiesc mai intens emoțiile. Adolescența este de felul ei o perioadă foarte dificilă cu transformări biologice, hormonale, psihologice. Majoritatea adolescenților se consideră neînțeleși, nefericiți. Adolescentul este cel care nu comunică întotdeauna bine cu părinții săi el nu î-și poate exprima deschis sentimentele și emoțiile pe care le are sau chiar diferite probleme cu care se confruntă de aceea el se inhibă în sine, se detașează de ceilalți, iar starea aceasta se poate agrava. Pe lângă problemele care le are la școală sau chiar conflictul intern și schimbările fizice adolescentul apar cele mai teribile complicații ale depresiei ca siucidul. Aproape 90% dintre sinuciderile în rândul adolescenților au drept cauză depresia.
Alte cauze care determină depresia la adolescenți sunt factorii biologici, psihologici, genetici. Se încriminează diferențe biologice ale creierului, dezechilibru la nivelul neurotransmițătorilor ( substanțe care conduc impulsul, informația dintre celulele nervoase), tulburări hormonale.
Încadrarea în alte grupuri sociale ca prietenii de asemenea duc la depresie. Adolescentul dorește să fie primit și acceptat de către alte persoane, din cauza resurselor materiale, notelor mici, unor dezabilități, el este discriminat și respectiv respins de către ceilalți. Din cauza unei relații de dragoste destrămate adolescentul ajunge la depresie urmată în unele cazuri de sinucidere. Relația permanent stresantă cu părinții care trebuie să fie un sprijin și un suport de încredere pentru ei duce ca adolescentul să sufere consecințele.
 Care pot fi unele modalități de prevenire a depresiei la adolescenți? Ca și în rândul copiilor părinții au rolul cel mai important în aceste cazuri, discuția cât mai sinceră și la nivelul copilului tău pot preveni aceste momente neplăcute. Discuția părințelor pe diferite teme care iar interesa pe adolescenți ar fi de mare folos pentru copilul tău. Acceptăți copilul așa cum este el fără al dojeni sau ai cere schimbări spontane în anumite lucruri neplăcute ție, poate că copilul tău deja este respins de unele persoane, ca colegii, profesorii, oameni din jur sau chiar rude apropiete, și, ca părinte tu ar trebui săi fii mereu alături și să-l susții în toate. Numai în așa mod el va putea scăpa de problemele care se  confruntă și ar putea preveni depresia.

Un comentariu:

  1. Consider că în continuare, procentajul de adolescenți cu depresie, se va ridica. „Se va ridica” odată cu progresul tehnologic, axarea minților omenești pe valorile materiale, astfel pornind o nouă etapă din progresul/dezvoltarea omenirii, care odată cu lărgirea spațiului informațional, - va scade din cel comunicațional (chiar dacă se consideră că în sec.XXI tehnologiile ne permit de a comunica), deoarece o discuție între părinte-copil, se întâlnește (se va întâlni) tot mai rar, ceea ce va predispune copii spre intimidare, apoi spre o căutare de alternativă a comunicării(un alt grup de prieteni, un alt mod de viață, etc.), acestea din urmă vor stârni respectiv dorințe omenești de autodistrugere (alcool, fumat, droguri, probleme în integrarea socială, scăderea interesului către ceva utilitarist (mai ales în partea spiritual morală).

    PS - Comunicarea între părinte-copil, este necesară, pentru a ușura copilului, integrarea socială, dezvoltarea intelectuală/morală/spirituală, crearea unei familii, etc.

    RăspundețiȘtergere