marți, 4 octombrie 2011

Personalitatea îți poate afecta sănătatea


„Personalitatea îți poate afecta sănătatea” ăsta este titlul unui articol pe care l-am găsit răsfoind prin mapele din calculator, doream să fac curățenie fiindcă s-au grămădit o sumedenie de chestii nefolositoare care iau mult loc, însă nici un rezultat, ca de obicei nu am șters nimic că totul î-mi va folosi cândva. Nu știu de când se află acest articol la mine în computer și de unde l-am luat dar mi s-a părut destul de interesant.
Optimiștii
Or vedea ei mereu partea plină a paharului, dar optimiștii sunt predispuși spre îngrășare.
Cercetatorii au descoperit ca cei mai optimisti dintre ei slabisera cel mai putin. Se crede ca acestia, datorita firii lor vesele, nu sunt prea apasati de problema siluetei si cedeaza mereu tentatiilor. Un alt studiu, realizat la Universitatea Stanford, a descoperit ca cei mai optimisti copii ajung la varsta adulta sa fumeze, sa bea si sa practice hobby-uri riscante.

Anxiosii
 Cercetatorii de la Universitatea Descartes, Paris, si cei de la Centrul de Adictii si Sanatate Mintala din Toronto au descoperit ca personalitatile anxioase sunt de cinci ori mai predispuse sa dezvolte ulcer gastric. Tipurile de persoane dependente, instabile emotional sunt mai inclinate spre fumat si alcool, au obiceiuri alimentare neregulate si probleme de somn - toate ducand la cresterea peste normal a productiei de acid gastric, declansând ulcere. Nivelurile ridicate de cortizol, hormonul stresului, pot declansa de asemenea dureri de cap, acnee si infectii ale vezicii urinare. O veste buna? Anxiosii fac mai mult sex, potrivit unui studiu la Universitatea Sheffield. Femeile care sunt extrem de nevrotice tind sa aiba mai multi parteneri sexuali pe termen scurt. Este posibil ca frica lor de a nu gasi persoana potrivita sa fie cea care le determina sa faca sex cu parteneri multipli.
Sensibilii
Barbatii care seamana mai mult cu femeile - intelegatori si plini de compasiune - au niveluri mai mici de stres si sunt mai putin predispusi la atacuri de cord, potrivit studiului de la Universitatea din Glasgow.
Certaretii
 Oameni furiosi raspund mai rapid si mai puternic la stres, atat mintal cat si si fiziologic, rezultand cresterea
tensiunii arteriale si a ritmului cardiac. Comportament ostil, agresiv este unul dintre cele mai nesanatoase trasaturi de personalitate pe care le putem avea. Studiile confirma ca agresivitatea favorizeaza aparitia cancerului la san. Ostilitatea si furia amortizeaza eficienta sistemului imunitar, facându-l mai susceptibil la boli. De asemenea, acest comportament predispune la boli de inima.
Sociabili
Extrovertitii au in general mai multi copii, dar nu pentru ca ar fi mai fertili, ci pentru ca socializeaza mai mult. Firea prietenoasa ii protejeaza de bolile cardiovasculare, ei sunt mai putin predispusi la infectii si se recupereaza mai usor dupa boala.
Timizii
Personalitatile timide au cu 50% mai multe riscuri sa sufere un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Ei sunt mult mai vulnerabili la infectiile virale, cum ar fi raceala - indiferent de perioada anului.
Prostutii
 Un coeficient scazut de inteligenta este corelat cu riscul mai mare de anxietate, dementa cu debut tardiv si tulburare de stres post-traumatic, spun cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh. In plus, cercetatorii de la Harvard au gasit si un risc crescut de depresie si schizofrenie pentru copiii cu IQ mic.
 Constiinciosii
Asa cum te-ai astepta, oamenii constiinciosi culeg beneficii enorme in privinta sanatatii, spun cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh si Glasgow.
Ei au riscuri reduse de a dezvolta o serie intreaga de boli, de la diabet zaharat, hernie, probleme osoase, sciatica, accident vascular cerebral si pana la Alzheimer.
Peste 190 studii au aratat ca oamenii constiinciosi au grija in mod constant de sanatatea lor, practicand sport si avand o dieta sanatoasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu